خداوند سبحان، جهاد با مال را در کنار جهاد با جان عنوان مینماید: «… وَجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِی سَبِیلِ اللّهِ …» : و با مال و جان خویش در راه خدا جهاد کنید؛ زیرا هدیه کردن مال در راه خدا همانند هدیه کردن جان در راه خداست.
تجلی ایثار برای مهمان
قرآن کریم وابستگی انسان به مال و متاع دنیا را به عنوان یک واقعیت و بر اساس گرایش طبیعی انسان معرفی مینماید و برای رهانیدن انسان از این علاقمندی تلاش نموده و راه رهیدن از این وابستگی را، بریدن از دنیا و انفاق عنوان مینماید. لذا خداوند سبحان، به لحاظ شدت این وابستگی رهیدن از این خطر را آن چنان با اهمیت میداند که جهاد با مال را در کنار جهاد با جان عنوان مینماید: «… وَجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِی سَبِیلِ اللّهِ …»(۱): و با مال و جان خویش در راه خدا جهاد کنید؛ زیرا هدیه کردن مال در راه خدا همانند هدیه کردن جان در راه خداست.
قرآن کریم افزون بر رهنمود، الگوهایی را نیز برای تأثیر گذاری بیشتر ارائه میدهد و زندگی برگزیدگان را در جلو دیدگان انسانها ترسیم مینماید. آنان که از انفاق در راه خدا از هیچ تلاشی فروگذار نکردند. آنان که از بهترین امکانات خود در سختترین شرایط در راه خدا گذشتند و در رفتار آنها نه تنها انفاق، بلکه فراتر از انفاق، یعنی «ایثار» جلوهگر است. (۲)
ایثار بهتر از سخاوت است
سخاوت و جوانمردی جزیی از اخلاق انبیاء و معصومین (علیهم السلام) و از مظاهر ایمان است. خداوند متعال در این باره میفرماید: «فَأَمَّا مَن أَعْطَی وَاتَّقَی * وَصَدَّقَ بِالْحُسْنَی * فَسَنُیَسِّرُهُ لِلْیُسْرَی»(۳): امّا هرکس بخشش و سخاوت کرد و پرهیزگار شد و به نیکویی این عمل را تصدیق کرد، البته کارش را سهل و آسان میگردانیم.
با توجه به این آیه معنای سخاوت، بخشش مال با رضایت کامل به مستحقان، خویشان و مانند اینهاست. خداوند متعال همه مشکلات کسی که سخاوت را به کمال برساند؛ آسان و ختم به خیر مینماید.
پیامبر خدا (صلّی الله علیه و آله و سلم) در این باره فرمود: «وَلا یَصْلُحُ لِدِینِکُمْ إلاَّ السَّخَاءُ وَحُسْنُ الْخُلْقِ»(۴): خداوند صلاح و خیر دینتان را جز با سخاوت و خوش اخلاقی ممکن نمیکند.
امّا «ایثار، از سخاوت فراتر است. چنانکه مولای متقیان امام علی علیه السلام فرمود: «الإِیثَارُ أَعْلَی الْمَكَارِم»(۵): ایثار عالیترین درجه مکارم است.
زیرا در سخاوت، انسان مالی که از نیاز او فزونتر است را میبخشد؛ اما در ایثار، چیزی را عطا میکند که خود نیز به آن احتیاج دارد.
نمونه ای از تجلی ایثار حضرت زهرا (سلام الله علیها)
ایثار و مقدم داشتن نیاز دیگران بر خود، یکی از مظاهر بارز حضرت زهرا (سلام الله علیها) است.
مردی نزد پیامبر خدا (صلّی الله علیه و آله و سلم) آمد و از گرسنگی شکایت کرد. پیامبر(صلّی الله علیه و آله و سلم) کسی را برای تهیه طعام به حجرههای همسران خویش میفرستد. آنها میگویند چیزی جز آب در حجرهها پیدا نمیشود؛ سپس حضرت رو به یارانش کرد و فرمود: «کسی هست که امشب او را سیر کند؟
علی بن ابیطالب(علیه السلام) گفت: «أَنَــا یَا رَسُـول الله»؛ سپس مرد گرسنه را نزد فاطمه (سلام الله علیها) آورد و گفت: «مَا عِنْدَکَ یَا بِنْتَ رَسُولِ الله؟» فَقَالَتْ: «مَا عِنْدَنَا إِلاَّ قُوتُ الْعَشیَّةِ لَکِنّا نُۆْثِرُ ضَیْفَنَا.»(۶): چه نزد توست ای دختر پیامبر خدا؟ پاسخ دادند: ما جز قوت شب چیزی نداریم ولی میهمان را بر خود ترجیح میدهیم. (غذای خود را با وجود نیازمندی به فقیر دادند.)(۷)
پس علی بن ابیطالب (علیه السلام) گفت: بچه ها را بخوابان و من چراغ را برای میهمان روشن می نمایم. پس چنین کرد و میهمان خوراک خورد.
پس از آنکه از میهمان پذیرایی فرمودند، در بامداد، خداوند این آیه را درباره آنان نازل فرمود: «وَ یُۆْثِرُونَ عَلی أَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ وَمَنْ یُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ»(۸): آنها را بر خود مقدم میکنند در حالی که خود بدان محتاج بودند، و کسانی که [برای آسایش دیگران] به نفس خود سختگیری کنند از رستگارانند.
آن ها کسانی اند که ایثار می کنند، از چیزهایی که واقعاً حق خودشان است می گذرند، از چیزهایی که حقِ مشروع و نیازهای طبیعیشان است، از راحتی و خواب و خوراک خویش می گذرند. با اینکه این ها مخصوص خودشان است و اگر خودشان استفاده کنند، همه می پذیرند. آن کسی که بتواند در دنیا نفس خودش را کنترل کند و قدرت ایثار و گذشت پیدا کند، رستگار می شود. پیامبر فرمودند که: «مهربانترین شما کسانی اند که به فکر خودشان نباشند، خودشان ساده و راحت زندگی می کنند و بیشتر به فکر دیگرانند.» و این رابطه ای است میان مهربانی و زهد. سخت گرفتن بر خود، ساده گرفتن بر دیگران. (۹)
ما باید این راه را برویم
ما باید این راه را برویم. ما هم باید گذشت کنیم، ایثار کنیم … آن بزرگوار (حضرت زهرا سلام الله علیها) کاری کرد که سوره ی دهر (و حشر) درباره ی او و شوهر و فرزندانش نازل شد ، ایثار نسبت به فقرا و کمک به محرومان، به قیمت گرسنگی کشیدن خود: «وَیُۆْثِرُونَ عَلَى أَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ » ما هم باید همین کارها را بکنیم.
این نمیشود که ما دم از محبت فاطمه ی زهرا (سلاماللَّهعلیها) بزنیم، در حالی که آن بزرگوار برای خاطر گرسنگان، نان را از گلوی خود و عزیزانش -مثل حسن و حسین (علیهماالسّلام) و پدر بزرگوارشان (علیهالسّلام)- برید و به آن فقیر داد … .
ما میگوییم پیرو چنین کسی هستیم؛ ولی ما نه فقط نان را از گلوی خود نمیبُریم که به فقرا بدهیم، اگر بتوانیم، نان را از گلوی فقرا هم میبُریم! این روایاتی که در «كافى» شریف و بعضی از کتب دیگر در باب علامات شیعه هست، ناظر به همین است؛ یعنی شیعه بایستی آنطور عمل کند. ما باید زندگی آنها را – ولو به صورت ضعیف – نمایش بدهیم. (۱۰)
جاذبه مال و منال و مقام، و آنچه متاع دنیا به حساب میآید؛ انسان را از مسیر خود باز میدارد. وابستگی به دنیا پر خطرترین دام سر راه انسان است. بسیاری این خطر را احساس میکنند. لیکن مهم چارهسازی این مشکل است که چگونه باید از دام این خطر رهید.
انفاق و ایثار امامان از بهترین اموال خویش و در سختترین شرایط نیازمندی صورت میگرفت. این چنین است آنان الگوی زندگی و تلاش در سازندگی برای همگان هستند. آنان با این ارزشها دل ها را شیفته خود و چشمها را خیره هنرهای خویش نمودهاند و وحی الهی و سروش آسمانی از سیره، انفاق و ایثار آنان، این چنین ستایش مینماید.
پی نوشت ها:
۱٫ سوره مبارکه توبه، آیه ۴۱٫
۲٫ حبیب الله احمدی؛ امام علی (علیه السلام) الگوی زندگی، صفحه ۴۹، برگرفته از سایت امام علی نت.
۳٫ سوره مبارکه لیل، آیات ۵-۷٫
۴٫ جامع السعادات، ج ۱، ص ۳۰۸٫
۵٫ غررالحکم، ج ۱، ص ۹۸۶٫
۶٫ عبدالعلی بن جمعه عروسی حویزی، تفسیر نور الثقلین، ج ۵، ص ۲۸۶ و نیز رجوع کنید به حاکم حسکانی، شواهدالتنزیل، ج ۲، ص ۲۴۶٫
۷٫ اسماعیل منصوری لاریجانی، در ملکوت حج.
۸٫ سوره مبارکه حشر، آیه ۹٫
۹٫ گفتاری از استاد رحیم پور ازغدی پیرامون اردوی جهادی
۱۰٫ بیانات رهبر عزیزمان، سید علی خامنه ای در دیدار جمعی از مداحان ۰۵/۱۰/۱۳۷۰ با اندکی دخل و تصرف.
فاطمه سرفرازی
بخش قرآن تبیان